Olej rycynowy substytut: 10 Best Natural Products to Replace Castor Oil

My top ten ultimate Castor Oil Substitute list! Sprawdź te 10 najlepszych naturalnych produktów, które mogą zastąpić olej rycynowy. #4 i #8 to jedne z moich ulubionych!

Wszyscy wiecie jak bardzo jestem fanką oleju rycynowego, prawda? Chociaż kocham olej rycynowy, niektórzy ludzie wolą używać alternatyw w ich holistycznym leczeniu zdrowia lub rutyny pielęgnacji urody. I to jest całkowicie w porządku ze mną!

Odkryj mój ulubiony olej rycynowy tutaj

W rzeczywistości, dzisiaj chciałbym porozmawiać o 10 najlepszych alternatywnych produktów naturalnych, które można wykorzystać w miejsce oleju rycynowego. Dowiedzmy się, co używać zamiast oleju rycynowego!

Jest wiele naturalnych olejów tam. Jeśli nie czujesz miłości do oleju rycynowego, nie martw się! Po tym artykule, będziesz miał wiele opcji substytutów oleju rycynowego do wyboru. Niektóre mogą być bardziej skuteczne lub zoptymalizowane dla włosów, skóry, lub else.

W tym artykule znajdziesz listę 10 najlepszych substytutów oleju rycynowego, w tym moje ulubione! Jeśli jesteś stałym bywalcem na Castor Oil Guide, prawdopodobnie rozpoznasz kilka z naturalnych olejów, które się tu znajdują 😉 😉

Najlepsze zamienniki oleju rycynowego

Olej kokosowy

Olej kokosowy, nie ma wątpliwości, że już słyszałaś o tej wieloletniej tradycji. Olej kokosowy pochodzi z tłoczonej na zimno ekstrakcji dojrzałego orzecha kokosowego (czasami nazywanego koprą). Olej z kokosa jest jednym z najbogatszych w kwas laurynowy, co sprawia, że olej kokosowy jest tak wyjątkowy.

Olej kokosowy istnieje od wieków i jest powszechnie i szeroko stosowany, zwłaszcza w tropikalnych miejscach.

uwodorniony olej rycynowy

Zalety oleju kokosowego są niezwykle przydatne zarówno dla urody, jak i dla zdrowia. Oto krótki przegląd:

  • Olej kokosowy ma bogate, antyoksydacyjne właściwości, co czyni go idealnym naturalnym produktem dla zdrowia skóry i włosów
  • Zapobiega zmarszczkom, suchej skórze, łagodzi podrażnienia, a wszystko to dzięki głębokiemu odżywieniu skóry
  • Przywraca włosom zdrowie i blask, odżywiając włosy od nasady aż po same końce
  • Kwas laurynowy obecny w oleju kokosowym pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu
  • Jest to również wspaniały olej alternatywny, który utrzymuje zdrowy układ trawienny
  • Okazał się bardzo skuteczny w odwróceniu lub zatrzymaniu skutków choroby Alzheimera
  • Helps improve your immune system
  • Repairs damaged tissues faster
  • Reduces stress

That’s already 8 incredible reasons to choose coconut oil as your castor oil substitute. Przeczytaj moje porównanie między olejem kokosowym a olejem rycynowym, aby dowiedzieć się więcej o niesamowitych korzyściach oleju kokosowego. To mi przypomina, właśnie zabrakło mi oleju kokosowego i muszę dostać trochę asap!!!

How To Use?

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego zamiast oleju rycynowego. Możesz wykorzystać go do przygotowania balsamu do ciała, serum do włosów i jako nośnik olejków eterycznych.

Olej jojoba

W przeciwieństwie do oleju kokosowego lub nawet rycynowego, olej jojoba nie jest olejem „wszechstronnym”, ponieważ przynosi korzyści zarówno skórze, jak i włosom w równym stopniu. Olej jojoba, pozyskiwany z oliwkowych nasion brązowego orzecha występującego na argentyńskich krzewach, jest powszechnie znany ze swojego unikalnego składu i właściwości odżywczych dla skóry.

olej jojoba i olej rycynowy

Tak jak w przypadku innych olejów, w Twoim najlepszym interesie jest kupowanie organicznych, dziewiczych olejów tłoczonych na zimno. Gwarantuje to wysokiej jakości proces ekstrakcji, który w zasadzie usuwa wszystko, co zbędne i pozostawia wszystko, co dobre, czyli to, czego chcemy od oleju, prawda!?

Używam oleju jojoba, gdy mam szczególnie suchą skórę (często mieszam olej jojoba z olejem rycynowym).

Olej jojoba jest również świetny na:

  • Pielęgnację skóry głowy (tj. łupież)
  • Leczenie i odżywianie suchej, łuszczącej się skóry
  • Odżywianie i nawilżanie podrażnionej skóry
  • Ochrona skóry (ochrona przeciwsłoneczna, zmiany klimatu gorącego/zimnego, itp.)
  • Redukcja zmarszczek i stymulacja produkcji kolagenu i sebum

Więc jeśli szukasz zamiennika oleju rycynowego, ale takiego, który skupia się głównie na odżywianiu Twojej skóry, to nie szukaj dalej: Twoją doskonałą alternatywą jest olej jojoba.

Jak używać?

Możesz dodać kilka kropel oleju jojoba do swojego szamponu, ponieważ jest on doskonały dla włosów. Jego stosowanie miejscowe jest również korzystne.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zdecydowanie zasługuje na miejsce nie tylko na twojej półce kuchennej, ale również w twojej kosmetyczce. Oliwa z oliwek istnieje od tysięcy lat, jest masowo spożywana i używana każdego dnia przez miliony i jest jednym z najbardziej popularnych olejów dostępnych obecnie.

olej rycynowy i oliwa z oliwek

olej rycynowy i oliwa z oliwek

Dlaczego jest tak popularna? Cóż, nie tylko oliwa z oliwek jest super-żywnością dla zmaksymalizowania zdrowej diety, ma ona również niezwykłe dodatkowe korzyści zdrowotne i zastosowania w świecie kosmetycznym.

Bogata w witaminy A & E i przeciwutleniacze, oliwa z oliwek zdecydowanie nie zawodzi nas, jeśli chodzi o nawilżanie, odżywianie i poprawę zdrowia naszej skóry i włosów. Ponadto, oliwa z oliwek została zauważona za jej wielozadaniowość.

Jest ona niesamowita dla twojego zdrowia i była nawet używana w zapobieganiu raka. Możesz również używać oliwy z oliwek do wycierania przedmiotów domowych! W przeciwieństwie do oleju rycynowego, oliwa z oliwek wykracza daleko poza cele zdrowotne i kosmetyczne.

Jak używać?

Możesz połączyć dwie części oliwy z oliwek z jedną częścią eterycznego olejku lawendowego i nałożyć ją na twarz. Jest skuteczny w zmniejszaniu ilości wybuchów trądzikowych.

Odkryj więcej o oliwie z oliwek w moim artykule tutaj.

Olej migdałowy

Jeden z moich ulubionych olejów!!! Nie mówię o olejku migdałowym wystarczająco dużo tutaj, ale chłopaki, używam go prawie codziennie. Olejek migdałowy urósł na mnie (nie dosłownie…) i przekonałam się do nakładania go na twarz po każdym prysznicu. Jest tak nawilżający i ma słodki zapach.

amandier

Jest niesamowicie nawilżający, jak olejek rycynowy, ale ma delikatny i przyjemny aromat, który uwielbiam, w przeciwieństwie do olejku rycynowego, który jest jakby neutralny. Nie tylko sprawia, że ładnie pachnę, ale również wygładza i nawilża moją skórę, nie stając się tłustą lub nadmiernie tłustą/ błyszczącą (po prostu nie przesadzaj z ilością).

Olej migdałowy zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak cynk, wapń i magnez, które przyczyniają się do zdrowych włosów i skóry. Staje się on jednym z moich najlepszych 2-3 olejków, więc może stanie się również Twoim!

How To Use?

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie korzyści płynących z olejku migdałowego. Możesz używać go jako środka do demakijażu, nasączając nim wacik i nakładając bezpośrednio na twarz. Możesz też zmieszać go z olejkiem cytrynowym, aby stworzyć swój własny środek do oczyszczania twarzy.

Olej arganowy

Olej arganowy pochodzi z bogatych w argan pestek owoców marokańskiego drzewa arganowego. Olej arganowy ma żółtawy lub przezroczysty kolor, o subtelnym zapachu. Często pojawia się w małych daniach kulinarnych i uważa się, że ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Obniżenie poziomu cholesterolu, spalanie tłuszczu i zapobieganie chorobom układu krążenia to tylko kilka przykładów korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania oleju arganowego.

zastępczy olej rycynowy

Co więcej, olej arganowy ma wiele zalet kosmetycznych. To prawda, jest to nie tylko dobre dla Ciebie wewnątrz, ale na zewnątrz! Olej arganowy chroni Twoją skórę i leczy oparzenia, odżywia włosy oraz nawilża i rewitalizuje skórę.

Jak stosować?

Olej arganowy jest nawilżający i odżywczy dla Twojej twarzy. Wystarczy nałożyć go bezpośrednio na skórę, ponieważ olej ten jest skuteczny w odżywianiu skóry, leczeniu trądziku i odblokowywaniu porów.

Olej z awokado

MMM, uwielbiam awokado! Awokado nie jest tylko do robienia niesamowitego guacamole chociaż! W rzeczy samej, awokado jest niesamowite zarówno dla Twojego zdrowia jak i ciała. Jak być może wiesz, awokado są pakowane z omega 9. Ponadto, podobnie jak olej rycynowy, olej z awokado ma dużo i dużo witaminy E. Więc twoje serce dostaje dobre leczenie od spożywania awokado, a twoje włosy i skóra korzystają z zastosowania oleju z awokado!

olej rycynowy i olej z awokado kosz owoców

Teraz chcę nachos, czyje ze mną? Wszystkie żarty na bok, olej z awokado jest niesamowitym wyborem, jeśli szukasz substytutu oleju rycynowego.

How To Use?

Olej z awokado składa się na doskonały naturalny olej do twarzy nawilżający. Można go przygotować mieszając dwie łyżki stołowe oleju z awokado, jedną łyżkę stołową olejku eterycznego z róży i dwie łyżki stołowe oleju tamanu.

Olej z czarnych nasion

Czy wiesz, że: Olej z czarnych nasion pozyskuje się z czarnego kminku! W przeciwieństwie do większości alternatyw na tej stronie, olej z czarnych nasion ma silny zapach, ciemny pomarańczowo-brązowy kolor i gęstą, kremową konsystencję.

Olej z czarnych nasion jest tak czysty, ponieważ jest jednym z jedynych olejów, które naturalnie zawierają olejek eteryczny. Bardzo bogaty w witaminę F i kwas linolowy, olej z czarnych nasion działa cuda. Jego właściwości są przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antyseptyczne i działa jako silny środek immunostymulujący.

Twoja skóra zachwyca się tymi właściwościami, które pomagają w walce z chorobami skóry, takimi jak trądzik i egzema. Jeśli chodzi o włosy, olej z czarnych nasion pomoże w leczeniu łupieżu, głęboko odżywiając suche, łamliwe włosy od nasady aż po końce.

Po spożyciu, olej z czarnych nasion pomaga wzmocnić system odpornościowy. Stosowany miejscowo, olej z czarnych nasion pomaga złagodzić ból stawów. Zobacz także. Mówiłam ci, że olej z czarnych nasion jest niesamowity!

Jak używać?

Olej z czarnych nasion to świetny produkt, który odżywi twoje włosy i sprawi, że będą one wolne od łupieżu, silne i zdrowe. Wszystko co musisz zrobić, to zmieszać równe części oleju z czarnych nasion i miodu i nałożyć na włosy.

Masło Shea

Masło Shea jest szczerze mówiąc moją alternatywą dla oleju rycynowego, nawet jeśli masło Shea nie jest olejem, per se! Znacznie bardziej kremowe i gładsze, masło Shea jest tak łatwe do rozprowadzenia na ciele, że skóra staje się natychmiast miękka i jedwabista. Z jego subtelnym, ale przepysznym orzechowym aromatem, uwielbiam stosować je zaraz po wyjściu spod prysznica!

olej rycynowy i masło shea

Możesz dostać organiczne, surowe i nierafinowane masło Shea często taniej niż większość organicznych, nierafinowanych olejów, co czyni masło Shea najlepszym przyjacielem Twojego portfela!

Dla włosów lub skóry, masło Shea jest korzystne na tak wiele sposobów. Odżywia, nawilża, chroni, rewitalizuje, zmiękcza lub stymuluje, masło Shea jest dla Ciebie stworzone. Zobacz mój przepis na olejek rycynowy i masło Shea tutaj.

Jak używać?

Możesz używać masła Shea jako okładu na twarz i nakładać je bezpośrednio na skórę.

Olej konopny

Olej konopny, mniej znany niż inne popularne oleje, również znajduje się na liście 10 najlepszych naturalnych produktów do włosów i skóry. Olej konopny jest olejem pozyskiwanym z nasion konopi. Ma wyraźny zielony kolor i drzewny zapach świeżo ściętej trawy.

olej konopny

Jest to olej, który na początku może wydawać się nieśmiały, ale nie daj się zwieść. Olej konopny jest bogaty w wiele niezbędnych i dobroczynnych witamin, w tym witaminy C, D, E oraz B1, B2 i B3. W jego składzie znajdują się również kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, a także kwas linolenowy! Whew!

Olej konopny szybko przenika i wsiąka w skórę, optymalizując nawilżenie i miękkość. Ze wszystkimi jego korzystnymi właściwościami zarówno dla skóry, jak i włosów, nic dziwnego, że olej konopny toruje sobie drogę do klubu popularnych olejów!

Jak używać?

Natychmiastowe stosowanie oleju konopnego jest zalecane w leczeniu powszechnych problemów skórnych. Możesz również zmieszać jedną czwartą filiżanki oleju konopnego z dwiema łyżkami oleju kokosowego i nałożyć go na skórę.

Miód manuka

Czy kiedykolwiek wcześniej słyszałeś o miodzie manuka? Jest to miód, który jest niewiarygodnie smaczny, gdy się go stosuje. Sekretny składnik, Methylglyoxal, jest tym, co daje miodowi manuka jego niesamowite właściwości lecznicze. Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i jest produkowany w bardzo specyficznych warunkach. Zasadniczo jest to super dobroczynny miód, który jest tak korzystny dla twojego zdrowia (i urody), że zdecydowanie warto w niego zainwestować!

manuka honey castor oil substitute

Możesz używać miodu manuka na tak wiele sposobów!

  • Jako maseczka/myjka do twarzy, ponieważ miód manuka jest niezwykle skuteczny w leczeniu trądziku
  • Do leczenia blizn potrądzikowych, ran, strupów, normalnych blizn, siniaków itp.
  • Do zapobiegania i redukcji zmarszczek
  • Do wspomagania leczenia wrzodów żołądka
  • Do łagodzenia oparzeń i skaleczeń
  • Do leczenia podrażnień/stanów chorobowych skóry, takich jak egzema
  • i tak wiele więcej 🙂

zamiennik oleju rycynowego | miód manuka
Kliknij, aby zobaczyć na Amazon!

Używam miodu manuka bardziej dla mojego zdrowia i skóry. Na szczęście nie mam blizn potrądzikowych, ale czasami dostaję złych bólów brzucha od mojej przepukliny pępkowej. Miód manuka może być również spożywany na tak wiele pysznych sposobów, ale ja lubię mój z posmarowanym masłem tostem lub w greckim jogurcie… Nommm!

Jak używać?

Używaj miodu manuka jako płynu do mycia twarzy, aby głęboko odżywić swoją skórę. Jest on również skuteczny w leczeniu ran.

Final Thoughts: 10 Best Castor Oil Alternatives

Yay, you made it to the finish line! Dzięki wielkie za czytanie. Mam nadzieję, że udało Ci się znaleźć zamiennik oleju rycynowego, który działa dla Ciebie!

Chociaż (jak wiesz) jestem fanatykiem oleju rycynowego, uwielbiam zmieniać (lub po prostu mieszać) go z tymi naturalnymi alternatywami. Każdy z nich ma po prostu swoje unikalne właściwości, które uwielbiam.

Jestem pewna, że którykolwiek z nich w końcu wybierzesz, przyniesie Ci mnóstwo miękkości i szczęścia dla Twoich włosów, skóry lub zdrowia w ogóle! 🙂

.

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.